ESR
وله خون گیری بدون خلأ ESR حاوی 8/3% سدیم سیترات به عنوان ماده ضد انعقاد با کیفیت مطلوب ماده ضد انعقاد می باشد و برای نمونه برداری خون و تعیین میزان رسوب گلبول های قرمز خون (Erythrocyte Sedimentation Rate) استفاده می شود.
تری سدیم سیترات ضد انعقاد استاندارد برای آزمایش ESR است. غلظت محلول سدیم سیترات در لوله های خون گیری ESR 2/3 درصد و به میزان 400 میکرولیتر می باشد و 6/1 میلی لیتر از نمونه خون بیمار برای انجام این آزمایش مورد نیاز می باشد.
تست ESR، سرعت سقوط (رسوب) اریتروسیت ها (گلبول های قرمز خون) را در نمونه خون اندازه گیری می کند. این تست برای کمک به تشخیص شرایط همراه با التهاب حاد و مزمن شامل عفونت ها،سرطان ها و بیماری های خود ایمنی می باشد. به بیان دیگر این تست برای تعیین حضور یک یا چند شرط شامل عفونت ها، تومورها، التهاب و عواملی که منجر به فروپاشی یا کاهش عملکرد بافت یا اندام (دژنراتیو) می شوند و یا برای پیشرفت بیماری و یا اثر درمان به کار می رود، بنابراین وقتی پزشک فکر می کند بیمار ممکن است یکی از شروط را داشته باشد و برای پایش دوره بیماری در آرتریت موقتی،آرتریت رومائید یا polymyalgia rheumatica درخواست می شود. ESR یک تست غیر اختصاصی است و به دلیل این که نتایج افزایش یافته، محل دقیق التهاب را در بدن و علت آن را مشخص نمی کند و همچنین به این دلیل که می تواند علاوه بر التهاب توسط سایر شرایط دیگر تحت تأثیر قرار گیرد، ESR به طور معمول همراه با آزمون های دیگر درخواست می شود.
نام
ESR
حجم خون
۱\۶
جنس لوله
PP
رنگ درپوش
زرد
ماده افزودنی
سدیم سیترات
سایز لوله
۱۲*۸۶
حجم محلول
۴۰۰ میکرون
غلظت محلول
۳۸ gr/Lit
کاربرد
تهنشینی گلوبول قرمز
ویژگیهای محصول
۱-تولیدشده با استفاده از دستگاه های اتوماتیک
۲-عدم نشتی خون، ضمن بسته شدن راحت در لوله ها
۳-نشانهگذاری لوله جهت افزایش دقت نسبت خون به مواد افزودنی
۴-حاوی افزودنی ها با غلظت دقیق، طبق استانداردهای بینالمللی CLSI
۵-استفاده از لیبل ضدآب، دارای اطلاعات دقیق و کامل نوع لوله و افزودنی آن
۶-استفاده از پلیمرPP با گرید ویژه جهت جلوگیری از تداخل در نتایج آزمایش
تست های انجام شده با استفاده از لوله PT/ESR
با لوله PT/ESR فقط یک ازمایش گرفته میشود و آن هم ESR یا سرعت رسوب گلبول های قرمز است.
تفسیر آزمایش ESR
از آزمایش سرعت رسوب گلبول های قرمز یا ESR برای پیگیری درمان:
بیماری های التهابی و عفونی ویا تائید حضور بیماری های التهابی استفاده می شود.
این آزمایش در آرتریت ناشی از بیماری های روماتیسمی و تب روماتیسمی بالاست.
این ESR در اوایل بیماری التهابی لگن و پارگی حاملگی خارج از رحم بالا می رود.
در حالیکه در 24 ساعت اول آپاندیسیت نرمال است.
آزمایش ESR درپیگیری درمان استئومایلیت نیز کاربرد دارد.
معرفی سیترات سدیم
سیترات سدیم نمک تری سدیم اسیدسیتریک به شمار میرود که نقش یک طعمدهنده و ضد انعقاد را دارد. این پودر سفید از کریستالهای دانهای و کمی رقیق در هوای مرطوب تشکیلشده است که به شکلی آزادانه در آب محلول میشود، اما در الکل عملاً نامحلول است. این محصول همانند اسیدسیتریک، طعمی ترش دارد و مانند سایر نمکها، شور نیز هست. این محصول از نظر پزشکی و به عنوان دارو عامل قلیاییکننده و خنثیکننده اسید اضافی در خون و ادرار میباشد و برای درمان بیماری اسیدوز متابولیک نیز از خود کارایی نشان داده است.
نمکهای سدیم اسیدسیتریک به عنوان بافر و نگهدارنده در مواد غذایی استفاده میشوند. این ماده به عنوان ضد انعقاد در خون ذخیره میگردد و برای قلیایی کردن ادرار در پیشگیری از سنگ کلیه نیز کاربرد دارد. سیترات سدیم را میتوان مستقیماً و با خنثیسازی کربنات سدیم یا هیدروکسید سدیم با اسیدسیتریک سنتز کرد. اما ممکن است معایب متعددی مانند سرعت واکنش و کیفیت پایین در محصول نهایی ظاهر شود. بنابراین، این ماده شیمیایی را با واکنش کربنات کلسیم و هیدروکسید کلسیم با اسیدسیتریک به دست میآورند.
کاربرد سیترات سدیم
سیترات سدیم معمولاً به عنوان نمک ترش شناخته میشود و عمدتاً به عنوان یک افزودنی به غذا و برای طعم دادن یا به عنوان نگهدارنده استفاده میگردد. این ماده میتواند به انواع نوشیدنیها طعم ترش و شور بدهد و اسیدیته غذاها را کاهش میدهد. این نمک همچنین به عنوان یک آنتیاکسیدان و یک جداکننده در غذا استفاده میشود. زیرا به راحتی در محلول حل میگردد و فوراً عمل میکند. این ماده چندمنظوره معمولاً در نوشیدنیهای گازدار، نوشیدنیهای پودری، مربا، ژله، بستنی، ماست، پنیرهای فرآوریشده، گوشت، سوسیس و ژامبون و عمدتاً برای اهداف زیر استفاده میشود:
عامل طعمدهنده: با ایجاد مزههای شور و ترش، جلوه بیشتری به طعم نوشیدنیها میدهد
بافر: معمولاً همراه با اسیدسیتریک و برای تنظیم PH و کاهش اسیدیته غذاها استفاده میشود
عامل کیلیت: از قدرت کیل کردن یونهای فلزی، بهعنوان مثال در مواد شوینده ظرفشویی و لباسشویی برخوردار است
امولسیفایر: مانع جدا شدن روغن و پروتئین در فرآیند تولید پنیر میشود
نگهدارنده: از فساد مواد غذایی جلوگیری میکند
ضد انعقاد: به عنوان یک ضد انعقاد استفاده میشود و با ترکیب یون کلسیم از لخته شدن خون جلوگیری میکند.
نمکهای سدیم اسیدسیتریک به عنوان بافر و نگهدارنده در مواد غذایی استفاده میشوند. این ماده به عنوان ضد انعقاد در خون ذخیره میگردد و برای قلیایی کردن ادرار در پیشگیری از سنگ کلیه نیز کاربرد دارد. سیترات سدیم را میتوان مستقیماً و با خنثیسازی کربنات سدیم یا هیدروکسید سدیم با اسیدسیتریک سنتز کرد. اما ممکن است معایب متعددی مانند سرعت واکنش و کیفیت پایین در محصول نهایی ظاهر شود. بنابراین، این ماده شیمیایی را با واکنش کربنات کلسیم و هیدروکسید کلسیم با اسیدسیتریک به دست میآورند.
انواع سیترات سدیم
در مولکول اسیدسیتریک سه گروه کربوکسیل وجود دارد. بنابراین بر اساس خنثیسازی جزئی یا کلی اسیدسیتریک، میتوان سه نوع سیترات سدیم یعنی مونو، دی و تری سدیم سیترات را برشمرد. در میان این سه نوع، تری سدیم سیترات بیشترین استفاده را در غذا دارد، اما سیترات دی سدیم به ندرت در غذا دیده میشود.
مونو سدیم سیترات: نمک تک بازی اسیدسیتریک با طعم کمی شور و اسیدی است که به عنوان سدیم دی هیدروژن سیترات نیز شناخته میشود. این نوع، نسبت به اسیدسیتریک کمتر مستعد تشکیل کپک است و میتواند به عنوان اسیدولانت یا عامل بافر در ترکیب با اسیدولانهای آزاد در مخلوطهای خشک، ژلهها و نوشیدنیها استفاده شود. همچنین میتواند به عنوان تجزیهکننده قرص نیز به کار رود.
دی سدیم سیترات: به نام دی سدیم هیدروژن سیترات با PH از 4.9 تا 5.2 در محلول آبی 1 درصد نیز شناخته میشود که کمتر به عنوان افزودنی مستقیم به غذا استفاده میگردد.
تری سدیم سیترات: ساختار شیمیاییتری سدیم سیترات به دو صورت تری سدیم سیترات و دی هیدرات بیآب وجود دارد. تری سدیم سیترات بیآب با قابلیت جذب آب و جریان آزاد میتواند با ایجاد ماندگاری بیشتر برای محلول کم آب، به عنوان یک حامل در فرمولاسیونهای حساس به رطوبت نیز استفاده شود.